De paragrafen

Paragraaf 8 Duurzaamheid

Duurzaam Lingewaard zijn we zelf – we verweven duurzaamheid in onze organisatie en inkoop. We geven als gemeente dus het goede voorbeeld. Zo bieden we al vijf jaar elektrische auto’s, scooters en fietsen aan om dienstreizen mee te maken. We stimuleren medewerkers om met de fiets te komen in plaats van met de auto. Er is nog veel te doen en daar willen we ons voor inzetten de komende jaren. Allereerst willen we overzicht hebben in de huidige situatie, hiervoor gaan de we CO2-prestatieladder inzetten.

Vele medewerkers zijn betrokken bij de inkoop van producten, diensten of werken. Bij het ontwerpen en bepalen wat er nodig is wordt duurzaamheid meegewogen, zie ook paragraaf vijf. In praktijk blijkt het een uitdaging om duurzaamheid mee te wegen als criterium. Dit is voor verbetering vatbaar.

Op ons gemeentekantoor prijken zonnepanelen. We hebben warmtekoudeopslag in het gemeentekantoor. Aangezien dit een nieuw gebouw betreft, is het goed geïsoleerd. We passen LED verlichting toe en sensoren die waarnemen of een ruimte in gebruik is en of de verlichting uit kan. Dit zijn mooie stappen, maar we verkennen graag wat we nog meer kunnen doen vanuit de gemeentelijke organisatie.

We verduurzamen ons gemeentelijk vastgoed. Het accommodatiebeleid bepaalt per kern hoe we omgaan met het gemeentelijke vastgoed. Wanneer dit bekend is, is het onze ambitie om de betreffende voorziening binnen tien jaar energieneutraal te hebben. Dit bedoelen we met ‘Gemeentelijke accommodaties op weg naar energieneutraal’. Tevens kan gemeentelijk vastgoed als aanjager fungeren voor de warmtetransitie in een kern of dorp.
We zetten al verschillende stappen in de goede richting, zo verduurzamen we onze labelplichtige gebouwen voor 31 december 2022 naar tenminste energielabel B. De nieuwbouw voor onderwijs gebouwen willen we bouwen volgens de Energie Neutrale Gebouwen (ENG) normen, voor de renovatie van schoolgebouwen volgen we de Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG) normen.

Voor 2021 staan de volgende acties gepland, deze zijn tevens opgenomen in programma zeven:
Inkoop
G.1. We organiseren drie interne bijeenkomsten om de bewustwording betreft duurzaam inkopen te vergroten en goede voorbeelden te delen.
G.2. We willen in 2021 ten minste vijf voorbeelden waarbij we tot duurzame inkoop zijn over gegaan ipv de standaard.
Gemeentelijke organisatie
G.3. We nemen de CO2-prestatieladder in gebruik.
Gemeentelijk vastgoed
G.4. We onderzoeken wat er nodig is om maatschappelijk vastgoed in Gendt, Huissen en Haalderen energieneutraal te maken.
G.5. Indien de landelijke proeftuinsubsidie wordt toegekend aan de Zilverkamp, onderzoeken we wat het betekent om het maatschappelijk vastgoed in de wijk ook aan te sluiten op het warmtenet.
G.6. We onderzoeken wat er nodig is om een postcoderoos project te realiseren in Huissen. Dit doen we in samenwerking met Lingewaard Energie.

Deze pagina is gebouwd op 10/27/2020 16:28:58 met de export van 10/27/2020 16:17:25