De paragrafen

Paragraaf 8 Duurzaamheid

Energietransitie betekent een grote overgang. We maken de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame bronnen. Dat doen wij volgens wettelijke kaders en gemaakte afspraken, zoals het Gelders Energieakkoord (GEA). Ons hoofddoel is ‘energieneutraal zijn in 2050’ . Wij willen dan even veel energie opwekken als wij gebruiken in de gemeente. Wij zetten ons tot die tijd maximaal in om deze doelstelling te halen. Wij realiseren ons dat dit een fikse  opgave is en dat wij nu tempo moeten maken om de lange termijn doelstelling te halen.

Wij werken aan de energietransitie vanuit drie pijlers:

  1. het besparen van energie;
  2. het opwekken van duurzaam geproduceerde energie;
  3. het verduurzamen van de warmtevoorziening (‘van het aardgas af gaan’).

Energietransitie is nieuwe dingen doen en uitproberen. Juist in de uitvoering is de gemeente aangewezen op de inbreng van inwoners, organisaties en bedrijven. Wij willen het echt samen doen. Wij geloven dat je alleen misschien sneller bent, maar samen kom je verder. We werken samen met inwoners(initiatieven), bedrijven, Lingewaard Energie, Stichting Lingewaard Natuurlijk, woningbouwcorporaties en andere partners. We zoeken hen bewust op. Wij vinden het samen optrekken net zo belangrijk als de inhoudelijke voortgang.

De gemeente heeft hierbij een belangrijke regierol. Deze rol richt zich het informeren, stimuleren, faciliteren, organiseren en initiëren. Daarvoor is het van het grootste belang dat je als gemeente toegerust bent op het faciliteren van initiatieven vanuit inwoners en bedrijven. Een luisterend oor, het voeren van een open gesprek, beschikbaar en bereikbaar zijn in praktische zin en in grondhouding. We doen er ons best voor om dit voor elkaar te krijgen.

Voor 2021 staan er vooral acties opgenomen in programma zeven. Aanvullend zijn de volgende acties gepland, genoemd per pijler:
Energiebesparing:
F.1. We bereiken het totaal van 2000 inwoners met de Regeling Reductie Energie (RRE) regeling die ondersteunt bij energiebesparen.
F.2. We breiden de RRE-regeling uit met ondersteuning voor ten minste 30 huishoudens om energieschulden te voorkomen.
F.3. We voeren ten minste 1 project uit waarin minstens 10 particulieren meedoen met verduurzaming aan huurwoningen door de woningbouwcorporaties.
F.4. We bieden ten minste 5 bedrijven die verduurzamen een podium door een filmpje met hen op te nemen ofwel een artikel te plaatsen in het gemeentenieuws en/ of de nieuwsbrief bedrijven.
F.5. We verrijken de volgende gemeentelijke communicatiekanalen met informatie over energiebesparing voor bedrijven: energieloket, gemeentelijke website, ondernemersloket
F.6. We voorzien minimaal 5 bedrijven met een voucher twv 300 euro, op een natuurlijk (keuze)moment (verhuizing, verbouwing e.d.), om te besteden aan advies betreft mogelijkheden voor energiebesparing/ energietransitie
Opwekken van duurzame energie:
F.7. We evalueren het zoekgebied zon aan de Lingewal.
F.8. We schrijven een notitie om de raad te informeren over ons standpunt t.a.v. onze mogelijkheden om duurzame energie op te slaan.
Warmtetransitie
F.9. We maken een routekaart om de stappen duidelijk te krijgen voor een energieneutraal (glas)tuinbouwgebied in 2025.
F.10. We hebben minimaal viermaal per jaar contact met Duurzaam Zilverkamp en Doornenburg Duurzaam met energie, of ieder ander WOP/ DOP met een werkgroep gericht op Duurzaamheid/Energietransitie
F.11. We werken de businesscase uit voor het toepassen van aquathermie in Doornenburg, mits de werkgroep Doornenburg Duurzaam met Energie dit een goed idee vindt.
F.12. We voeren vervolgacties na het onderzoek Hoge Temperatuur Opslag (HTO) dat in september 2020 plaatsvindt op Bergerden.

Deze pagina is gebouwd op 10/27/2020 16:28:58 met de export van 10/27/2020 16:17:25