Onze woningvoorraad dient een stuk energiezuiniger te worden. Veel van de woningen en gebouwen moeten beter geïsoleerd worden en voorzien van zonnepanelen. We voeren de energietransitie stap voor stap uit, samen met woningcorporaties, netwerkbeheerders en installateurs. En de transitie dient ook voor iedereen betaalbaar te blijven.
Naast energieneutraliteit en beperking CO2-uitstoot ligt er een opgave voor:
- Circulair bouwen. We stimuleren hergebruik en herbestemming van sloopafval en bouwmaterialen. Dat kan door kringlopen te realiseren in de totale cyclus van ontwerp, bouw, exploitatie en onderhoud, en sloop.
Win-win op vele vlakken
Duurzame woningen en een klimaat-adaptieve woonomgeving dragen bij aan comfortabel, gezond, betaalbaar en veilig wonen. Bijvoorbeeld: de aanwezigheid van groen en water in de woonomgeving verhoogt de bele-vingswaarde, biedt mogelijkheden voor natuurontwikkeling en zorgt te-gelijkertijd voor verkoeling tijdens warme dagen. Dit heeft weer effect op de gezondheid van de inwoners. - Klimaatadaptatie. We werken aan een klimaatadaptieve leefomgeving. Dit betekent dat de woonomgeving zodanig is ingericht, dat we minder kwetsbaar worden voor wateroverlast, hitte, droogte en overstromingen.
- Natuurinclusief ontwerpen. Bij nieuwe ontwikkelingen, zoals de realisatie van een woonwijk of een bedrijventerrein, kijken we naar mogelijkheden om die natuur te versterken.
In 2020 is de Nota Wonen vastgesteld, deze voeren we uit.
Voor 2021 staan de volgende zaken gepland, welke ook zijn opgenomen in programma acht:
B.1. We verkennen de mogelijkheden om circulair bouwen in nieuwe plannen op te nemen, waarbij we aanhaken bij de ambitie uit de Woondeal om ons in te spannen hiervoor een percentage van 25% te halen.
B.2 Bij nieuwe ontwikkelingen, zoals de realisatie van een woonwijk, kijken we naar mogelijkheden om de natuur te versterken door natuurinclusief te ontwerpen;
B.3. Voor bovenstaande punten haken we aan bij ontwikkelingen die in de regio op dit terrein ontwikkeld worden.