Het klimaat verandert, waardoor zomers heter en winters zachter en natter worden. Het weer verandert en er komt vaker veel regen in korte tijd, extreme hitte en droogte. Dit kan grote gevolgen hebben voor onze gezondheid, veiligheid, leefbaarheid en economie. Daarom willen we ons hier goed op voorbereiden. We gaan ons land 'klimaatbestendig' inrichten. Dit aanpassen aan het veranderende klimaat noemen we klimaatadaptatie. Specifieker is ruimtelijke adaptatie, waarbij aanpassingen plaatsvinden in de fysieke leefomgeving. Met het anders inrichten van de ruimte om ons heen, zorgen we ervoor dat we minder kwetsbaar zijn.
Om het proces van ruimtelijke adaptatie te versnellen en te intensiveren, is er een Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie geschreven. Dit plan is erop gericht om de gevolgen van wateroverlast, hittestress, droogte en overstromingen te beperken. Het is een gezamenlijk plan van Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen
De doelen uit het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie zijn:
- Vanaf 2020 dient ruimtelijke adaptatie onlosmakelijk onderdeel te zijn van beleid en handelen.
- In 2050 dient de Nederland klimaatbestendig en waterrobuust te zijn ingericht.
De gemeente Lingewaard is aan de slag gegaan met het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie. Samenwerking met partijen in de regio is daarbij van groot belang. Daarom werken we met 8 andere gemeenten, Waterschap Rivierenland en Provincie Gelderland samen aan een klimaatbestendige regio. Er is dus een regionaal en een lokaal gemeentelijk traject.
Inmiddels hebben we onderzocht waarvoor we kwetsbaar zijn bij wateroverlast, droogte en hitte. Dit is in een zogenaamde 'stresstest' gedaan. We weten waarvoor we kwetsbaar zijn. Nu gaan we kijken welke maatregelen we kunnen nemen. Dit doen we door met alle betrokkenen in gesprek te gaan tijdens zogenaamde klimaatgesprekken (risicodialogen). De lokale klimaatgesprekken zijn gestart in de tweede helft van 2020. Vervolgens maken we een 'adaptatiestrategie'. Dit is een plan waarin staat beschreven hoe we onze omgeving zo goed mogelijk aanpassen aan het veranderende klimaat.
Voor 2021 staan de volgende acties gepland, deze zijn ook opgenomen in programma zeven:
D.1. Afronden en door de gemeenteraad laten vaststellen van de lokale adaptatiestrategie met een uitvoeringsagenda (voor het regionale traject geldt waarschijnlijk dat dit in 2020 is afgerond)
D.2. Oppakken eerste maatregelen uit de uitvoeringsagenda’s (regionaal en lokaal)