De paragrafen

Paragraaf 8 Duurzaamheid

We hebben een groene gemeente, waar inwoners en toeristen kunnen recreëren, waar bedrijven zich op specifieke locaties kunnen ontwikkelen en waar natuur- en landschapswaarden belangrijk en volop aanwezig zijn. Wetten en regels helpen om gezond en veilig te kunnen leven. Goede luchtkwaliteit, een gezond geluidsniveau en goede bodemkwaliteit zijn belangrijk, dit houdt de ODRA voor ons bij.

De algemene overkoepelende doelstelling voor landschap is:
“Verbeteren van de leesbaarheid en herkenbaarheid van het landschap waarbij cultuurhistorie een belangrijke rol vervult.” (zie Structuurvisie; https://www.lingewaard.nl/structuurvisie-lingewaard-2012-2022/)
We versterken de landschappelijke kwaliteit van onze gemeente door groene inrichtingsmaatregelen en -projecten waarbij ook aandacht uitgaat naar stimulering van natuurwaarden en biodiversiteit.  

Meer groen is goed voor de biodiversiteit. Hoe meer verschillende soorten planten, dieren, bomen, bloemen, die thuishoren in onze regio, hoe groter de biodiversiteit. Bomen zijn onderdeel van de biodiversiteit en tegelijkertijd ondersteunen ze de biodiversiteit. Bomen bieden voedsel, leefruimte, bescherming en nestgelegenheid aan insecten, vogels, kleine zoogdieren en korstmossen. Bij aanplant van nieuwe boomstructuren houden we daar rekening mee. Wij planten meer pollen- en nectarrijke bomen, struiken en vaste planten aan. Deze zogenaamde drachtplanten leveren het basisvoedsel voor bestuivende insecten, zoals bijen en vlinders, én vormen een aanvullende voedselbron voor veel andere insecten. Daarbij gedijen ook vogels en kleine zoogdieren beter in een omgeving met kleurrijk en gevarieerd groen. Door het aanplanten van vogelbosjes met bes-dragende struiken, dichte hagen voor nestgelegenheid en hoge bomen om te schuilen, neemt de biodiversiteit toe. Daarnaast is deze biodiversiteit belangrijk voor predatoren van diverse plaagdieren zoals eikenprocessierupsen en luizen.  Meer biodiversiteit is niet alleen van belang voor de natuur, maar ook voor ons leven en welbevinden. Bomen spelen hierin een beeld- en sfeerbepalende rol.

Voor 2021 staan de volgende acties gepland, deze acties zijn tevens opgenomen in de programma’s vijf, zeven en acht:
We continueren met het Uitvoeringsprogramma Landschap en Biodiversiteit 2019-2023, om biodiversiteit, natuurwaarde en landschappelijke kwaliteit te verbeteren in combinatie met participatie van bewoners:
E.1. Beplantingsproject Lingewaard in ’t Groen (vergroenen en landschappelijk inpassen van erven in buitengebied)
E.2. Cursus aanleg en beheer van landschapselementen
E.3. Oprichten werkgroep voor het creëren en beheren van aantrekkelijke biotopen (o.a. bijenoases)
E.4. We voeren het project Bloemrijke akkerranden opnieuw uit. Hierin brengen gemeenten Overbetuwe en Lingewaard samen met agrariërs de voor beleving en biodiversiteit waardevolle bloemrijke akkerranden terug in het landschap.
E.5. We brengen in beeld bij welke nieuwbouwwijken waterdoorlatende materialen gebruikt kunnen worden ipv gesloten verharding. We voeren minimaal 1 pilot uit.
E.6. We leggen minimaal 2 wadi’s aan met zandarme ondergrond in de nieuwbouwwijken, zoals in Vleumingen-west en Driegaarden
E.7. We leggen klimaatbos Sportpark Ressen aan (1 á 2  hectare aanplant met bos). Dit betreft een strook grond tussen het Plaksche Veld / Sportpark Ressen en de A15 in Bemmel.
E.8. Minimaal 50% van de herplant zijn bomen die een belangrijke bijdrage leveren aan het verhogen van de biodiversiteit
E.9. 20% van de bermen maaien we minder intensief (1 keer per jaar) om de biodiversiteit te verhogen
E.10. We richten in 2021, 1000 are bermen en gazons biodivers in.

Deze pagina is gebouwd op 10/27/2020 16:28:58 met de export van 10/27/2020 16:17:25