De paragrafen

Paragraaf 5 Bedrijfsvoering

Stimuleren lokale en duurzame inkoop en aanbesteding in onze organisatie
We stimuleren lokale en regionale ondernemers deel te nemen aan aanbestedingsprocedures. Daarnaast stimuleren we medewerkers om duurzaamheid als wegingsfactor mee te nemen in het inkoopproces/de aanbestedingsprocedure.

We leggen meer de focus op sociale aspecten bij onze inkopen
Daarmee dragen wij nog verder bij aan het bereiken van gemeentelijke doelen als meer werkgelegenheid voor mensen die al langer aan de kant staan. In ruil voor de gunning van een opdracht vraagt de gemeente Lingewaard bij social return iets terug van haar opdrachtnemers. Daar waar dat mogelijk is vragen we de opdrachtnemers in elk geval om een bijdrage te leveren aan de maatschappelijke doelstellingen van de gemeente om met name meer mensen aan het werk te krijgen.

We handelen bezwaren binnen de wettelijke termijnen af
Met een bezwaar laat diegene die het besluit heeft gekregen weten dat hij het daar niet mee eens is. Dit bezwaar wordt voorgelegd aan de bezwarencommissie. De bezwarencommissie geeft advies aan het college. Het college neemt daarop weer een besluit. Voor de afhandeling van dit traject zijn wettelijke termijnen. Die termijnen redden we nog niet in alle gevallen. Dit is wel van belang voor degene die het bezwaar in dient, maar ook voor andere betrokkenen. Zij moeten zo snel mogelijk weten waar zij aan toe zijn.

In de afgelopen jaren is een stijgende lijn te zien van binnen de termijnen afgehandelde bezwaarschriften. Deze stijgende lijn willen we graag vasthouden. Mogelijk heeft COVID-19 invloed op het afhandelen van de bezwaarschriften.

Niet verplichte indicator

 Meetbaar resultaat

W2018

W2019

B2020

B2021

Behandelen bezwaarschriften

 Afhandeling bezwaren binnen 12 weken:

48%

52%

65%

70%

 Afhandeling bezwaren binnen 18 weken:

81%

90%

85%

90%

We handelen klachten zo veel mogelijk in de informele fase af
Er zijn heel veel contactmomenten met burgers en bedrijven. Soms verlopen die niet altijd naar tevredenheid van betrokkene. Dat kan leiden tot klachten. Iedereen kan een klacht indienen over o.a.:
- de persoonlijke behandeling door medewerkers of bestuurders;
- het krijgen van te weinig, onjuiste of misleidende informatie;
- het niet reageren op vragen.
Voor de afhandeling van een klacht zijn wettelijke termijnen. Voor de inwoner en de gemeente is het van belang om de klacht zo snel mogelijk af te handelen. Eerst bespreken we de klacht informeel met de klager. We bekijken hoe de klacht kan worden opgelost. In de praktijk blijkt dit de snelste en beste manier om de klacht op te lossen. Ook in 2021 streven we om het aantal klachten in meer dan 90% op te lossen in de informele fase.

Niet verplichte indicator

 Meetbaar resultaat

W2018

W2019

B2020

B2021

Klachten

Percentage klachten dat informeel wordt   afgehandeld.

91%

93,5%

 > 85%

> 90%

Verzoeken om informatie handelen we snel

Iedereen kan stukken opvragen over zaken waar een gemeente over gaat. Dit wordt meestal in een Wob-verzoek (wet openbaarheid van bestuur) gegoten. Deze Wob-verzoeken dienen volgens de wet worden afgehandeld binnen 4 weken nadat het verzoek is ontvangen. Er is een mogelijkheid voor uitstel met 4 weken. De wettelijke termijn van 4 weken halen we niet in alle gevallen. We streven er naar om alle Wob-verzoeken binnen de wettelijke termijn af te handelen.

Het aantal verzoeken dat we binnen de wettelijke termijn af kunnen handelen neemt toe tot 65%
Dat lukt niet altijd om de wettelijke termijn te halen. Als het om veel informatie gaat, kost het verzamelen van informatie, het beoordelen en het screenen ervan veel tijd. Daarnaast moeten we, als dat van toepassing is, rekening houden met belangen van derden. Wij moeten hen dan vragen of ze bezwaar hebben tegen het openbaar maken van de informatie en waarom (hun zienswijze). Deze zienswijze betrekken we dan bij de besluitvorming op het Wob-verzoek. Ook dit kost extra tijd.

Verzoeken om informatie handelen we zo transparant mogelijk af

We screenen en anonimiseren de informatie en beoordelen op de eventuele in de wet genoemde weigeringsgronden. Het uitgangspunt blijft dat we zoveel mogelijk informatie delen.

Niet verplichte indicator

Meetbaar resultaat

W2018

W2019

B2020

B2021

Wob-verzoeken

Percentage WOB-verzoeken dat binnen de 4 wekentermijn wordt afgehandeld.

46%

39%

>60%

>65%

Deze pagina is gebouwd op 10/27/2020 16:28:58 met de export van 10/27/2020 16:17:25