Bestuur (doel 1)
- We vinden het belangrijk dat inwoners onze informatievoorziening (brieven en andere teksten) goed begrijpen. Daarom We leggen minimaal tien brieven of teksten voor aan het lezerspanel. Het gaat om brieven en teksten die de gemeente regelmatig stuurt aan inwoners, of één keer stuurt aan heel veel inwoners. Bijvoorbeeld over burgerzaken, afval of belastingen. De leden van het panel geven aan of ze de tekst begrijpen, of ze informatie missen of overbodig vinden. De opmerkingen van het lezerspanel nemen we mee in het verbeteren van onze teksten en delen we ook met de betrokken collega's om het communiceren in duidelijke taal te stimuleren.
- T.a.v. integriteit houden we elkaar scherp door heel regelmatig en als vanzelfsprekend, aan de hand van dagelijkse situaties, het gesprek te voeren over “integer handelen”. Het is een automatisch en ingeslepen onderdeel van het handelen van organisatie, college en raad.
- De raadswerkgroep integriteit organiseert periodiek (minimaal 1 keer per jaar) bijeenkomsten/workshops die gaan over het onderwerp integriteit. Deze bijeenkomsten dragen bij aan het “levend houden” van de gedragscode die in 2020 is vastgesteld.
- In 2020 heeft de rekenkamercommissie een onderzoek gedaan naar integriteitsbeleid bij de gemeenteraad, het college en de ambtelijke organisatie. De uitkomsten van dit rapport worden in het laatste kwartaal 2020 besproken in de gemeenteraad. De aanbevelingen die overgenomen zijn pakken we dit jaar (2021) op.
Samenwerkingsverbanden (doel 2)
- Voor Lingewaard is de regionale samenwerking erg belangrijk omdat we samen met Overbetuwe het middengebied vormen in deze regio. In 2021 bekleden we diverse regionale bestuurlijke rollen in de verschillende (stuur)groepen met tot doel de regio te versterken.
- De voorbereiding en behandeling van de P&C documenten van de verbonden partijen doen we in gezamenlijkheid met de andere deelnemende gemeenten. Dit doen we onder meer door vooraf afstemming te zoeken over moties en amendementen.
- Na besluitvorming in alle 18 gemeenteraden in het najaar van 2020 werken we met ingang van 1 januari 2021 samen in de nieuwe gemeenschappelijke regeling regio Arnhem Nijmegen. Hierin vervullen we als Lingewaard een actieve rol, zowel op bestuurlijk als ambtelijk niveau, door deelname in de opgaveteams.
- Conform de Nota Verbonden Partijen evalueren we in 2021 een verbonden partij. In 2021 is dat de VGGM - onderdeel Brandweer.
Dienstverlening (doel 3 en 4)
- In 2021 herontwerpen en implementeren we 5 dienstverleningsprocessen aan de hand van de serviceformule methodiek. Daarbij maken we gebruik van de ervaringen van inwoners en bedrijven. Met hen doorlopen we zo'n proces, een zogenaamd klantreistraject. Bij de selectie van de 5 processen geldt onder meer als criterium dat er grote winst (inwonerstevredenheid en/of effectiviteit) te behalen valt op het gebied van een effectievere dienstverlening richting de inwoner.
- Inwoners worden, ongeacht het kanaal dat ze kiezen, snel en adequaat voorzien van de juiste informatie. Inwoners kiezen zelf het kanaal waarmee ze contact hebben met de gemeente..
- Wij zetten de lijn voort om samen met inwoners, ondernemers, verenigingen en organisaties onze plannen uit te voeren. Door ideeën uit de samenleving op te halen, initiatieven vanuit inwoners te ondersteunen, problemen samen op te lossen en inwoners mee te nemen in noodzakelijke ontwikkelingen. Daarbij verstevigen we de online mogelijkheden voor participatie en interactie.
- We stimuleren nadrukkelijk het communiceren in duidelijke taal. Hiervoor organiseren we onder meer (online) trainingen binnen de organisatie.
- In 2021 gaan we verder met de pilot voor de Bouwapp. Met deze app houden gemeente en aannemer(s) omwonenden direct op de hoogte van werkzaamheden in hun omgeving. Halverwege 2021 evalueren we de app.