Bevorderen van een veilige woon- en leefomgeving (zie doel 1)
- Samen met de politie en Stichting Welzijn Lingewaard (SWL) zetten we in op een intensieve persoonsgerichte (en indien nodig groepsgerichte) aanpak van de jongeren die structureel overlast veroorzaken. Door gerichte maatregelen te nemen op het gebied van straf, ondersteuning en zorg voorkomen we recidive.
- We passen in een zo vroeg mogelijk stadium buurtbemiddeling toe ter beperking van overlast door buurtbewoners om erger te voorkomen. Dit doen we door gebruik te maken van getrainde buurtbemiddelaars.
- Samen met de politie organiseren we minimaal twee bewustwordingscampagnes en/of bijeenkomsten voor specifieke doelgroepen over veel voorkomende criminaliteit.
- Via een sluitende aanpak bieden we zorg en ondersteuning voor mensen met verward gedrag. Voor nadere informatie verwijzen wij u naar programma 6. Sociaal domein bij het onderdeel WMO, laatste bullit.
- We handhaven op foutief geparkeerde auto’s.
- We houden actief contact met organisatoren van evenementen en zoeken met hen op creatieve wijze naar oplossingen om evenementen, in aangepaste vorm, mogelijk te maken. In de aanloop naar evenementen brengen we risico’s in kaart en reduceren deze met gerichte maatregelen.
Vergroten van bewustwording en weerbaarheid tegen ondermijnende criminaliteit (zie doel 2)
- We onderzoeken minimaal vijf adressen die we verdenken van ondermijnende criminaliteit.
- We voeren minimaal twee integrale controles uit op leegstaande/verdachte panden in het buitengebied.
- We geven ten minste tweemaal voorlichting aan de doelgroepen jeugd en ouderen om hen bewust te maken van de gevaren van internetcriminaliteit. Deze specifieke groepen zijn namelijk relatief vaak slachtoffer. Per doelgroep richten we ons op concrete actuele ontwikkelingen.
- Samen met de betrokken partners op het bedrijventerrein in Gendt willen we verloedering en onveiligheid voorkomen en gezamenlijk komen tot een keurmerk veilig ondernemen. Hiervoor stellen we een maatregelenmatrix op. Nadat de eerste drie maatregelen van deze matrix zijn uitgevoerd, ondertekenen we het samenwerkingsconvenant.
- We evalueren de aanpak ondermijning.
Beschermen van een veilige, schone en bereikbare omgeving (zie doel 3)
- We blijven, zo lang het nodig is, in gesprek met organisaties, ondernemers en inwoners en geven voorlichting over het naleven van de COVID-19 maatregelen. Het accent ligt daarbij op preventie.
- Indien zich rampen en crisis voordoen, informeren wij onze inwoners en zorgen we voor opvang en verzorging. Ook registeren we het aantal slachtoffers en schadegevallen. We werken hierbij nauw samen met politie, brandweer en GHOR.
- Na een woningbrand houdt de brandweer een voorlichtingssessie in de wijk.
- Met het project Rembrand werkt Brandweer Nederland aan een systeem van gebiedsgerichte opkomsttijden, in plaats van (nu nog) wettelijke verplichte objectgerichte opkomsttijden. Via reguliere ambtelijke en bestuurlijke overleggen met de brandweer(commandant) zien we toe op de voortgang van dit project.