De paragrafen

Paragraaf 7 Grondbeleid

Om onze doelen in deze begroting te realiseren hebben wij de voorkeur voor het voeren van een faciliterend grondbeleid. Als het voor de realisering van onze doelen wenselijk is zullen wij een regisserende rol aannemen. Als het voor de realisering van onze doelen noodzakelijk is zullen wij een actieve vorm aannemen. We kunnen afwijken van deze voorkeursroute maar zullen dit dan onderbouwen  aan de hand van de volgende inputfactoren:
-   het (maatschappelijk) belang van de ontwikkeling;
-   de mate waarin marktpartijen de ontwikkeling zelfstandig ter hand willen nemen;
-   de eigendomspositie;
-   een inschatting van het risicoprofiel;
-   de winstverwachting;
-   de aanwezige financiële middelen;
-   de beschikbare capaciteit, kennis en kunde.

Deze voorkeursroute sluit aan op het beeld wat wij hebben over de rol van de overheid bij gebiedsontwikkeling. Wij kiezen er niet voor om vooraf en risicodragend zelfstandig plannen te ontwikkelen waarna we deze zelf uitvoeren. We stellen kaders en nodigen marktpartijen uit om met goede voorstellen te komen die passen binnen onze kaders. Komen marktpartijen zelf met goede voorstellen, dan is een uitnodiging niet nodig. Een faciliterende rol is dan afdoende. Wij zien onze rol niet als die van ondernemer.

De wijze waarop wij het grondbeleid uitvoeren geven wij hieronder per programma in hoofdlijnen weer.

Programma 2 Verkeer, vervoer en waterstaat

Voor de realisatie van de Dorpensingel is het noodzakelijk dat we in samenwerking met de gemeente Nijmegen gronden aankopen om de realisatie van dit project mogelijk te maken. Uitgangspunt is minnelijke aankoop. Lukt dat niet dan zetten wij het onteigeningsinstrument in.

Voor de uitvoering van de maatregelen kruispunt Karstraat-Zandsedwarsstraat (Huissen) en de uitvoering bochten Karstraat (Huissen) is het noodzakelijk dat we gronden aankopen om de uitvoering van deze projecten mogelijk te maken. Uitgangspunt is minnelijke aankoop. Lukt dat niet dan zetten wij het onteigeningsinstrument in.

Programma 3 Economie

Bedrijfskavels  
We gaan door met de inzet op acquisitie bij de verkoop van bedrijfskavels. Dit doen we onder meer via sociale media, websites van bedrijventerreinen en verkoopmakelaars. Het doel is om in 2021 zoveel mogelijk kavels te verkopen.

Glastuinbouwkavels
Binnen het project NEXTgarden ligt nog 29 hectare aan uitgeefbare grond in het exploitatiegebied Bergerden. In 2021 zetten we verder in op marketing en acquisitie om de verkoop van deze kavels te bevorderen.

Programma 8 Volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en stedelijke vernieuwing

Woningbouw
In 2021 brengen we voor diverse nieuwe woningbouwontwikkelingen bestemmingsplannen in procedure en leggen we deze voor aan de raad. Het project Markt 20-24 (Gendt) ontwikkelen we via het actief grondbeleid. In het project Zandsestraat (Bemmel) hebben we gronden liggen. Voor dit project onderzoeken we of we dit zelf gaan ontwikkelen of dat we de samenwerking aangaan met een ontwikkelaar. Voor de Aloysiuslocatie (Huissen) zal een Europese aanbestedingsprocedure worden gevoerd. De andere projecten ontwikkelen we via het faciliterend grondbeleid. Bij deze faciliterende projecten verhalen we onze kosten via een anterieure overeenkomst. Lukt dit niet dan verhalen we onze kosten via een exploitatieplan.

Deze pagina is gebouwd op 10/27/2020 16:28:58 met de export van 10/27/2020 16:17:25