6. Sociaal domein

Verbonden partijen

Gemeenschappelijke Regeling BVO DRAN

Doelen

Welke doelen, resultaten wil de VP behalen?

De BVO Doelgroepenvervoer is in 2016 opgericht voor het uitvoeren van regionale taken op het gebied van het doelgroepenvervoer.

Welke prestaties worden er van de VP verwacht?

Het doelgroepenvervoer zo adequaat mogelijk te laten verlopen voor de inwoners van de gemeente(n) die er gebruik van (moeten) maken.

Aan welke prestatiedoelen uit de begroting draagt dit bij?

Het doelgroepenvervoer valt onder verschillende delen van de begroting:

  • Leerlingenvervoer programma 4, doel 1 en 3.
  • Jeugd en Wmo programma 6, doel 1 en 3

Ontwikkelingen

Welke relevante ontwikkelingen zullen zich naar verwachting voordoen?

In 2021 zal blijken of de wijzigingen uit 2020 als gevolg van onder andere de aanbestedingen bijdragen in het beheersen van de kosten. Ook zullen verdere maatregelen in regionaal verband waar mogelijk ingevoerd worden.

Wat heeft dit voor (financiële) gevolgen?

Naast de VP is ook de gemeente met het beleid van invloed op de resultaten. De verwachting is dat de resultaten voor Lingewaard gunstiger uitvallen dan de meerjarenbegroting van de BVO voorziet.

Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Sociaal Domein Gelderland Centraal (MGR)

Doelen

Welke doelen, resultaten wil de VP behalen?

De MGR voert namens de gemeenten in de regio een aantal gemeenschappelijke uitvoerende taken binnen het brede Sociaal Domein uit. Zij doet dat in de vorm van modules en sub modules waaraan gemeenten flexibel kunnen deelnemen.

Welke prestaties worden er van de VP verwacht?

Regionaal uitvoeren van diverse gemeentelijke taken binnen het Sociaal Domein: Inkoop van maatwerkvoorzieningen binnen de WMO en Jeugdzorg (en monitoring), Onderwijszaken (Lingewaard participeert alleen in het RMC), Werkgeversservicepunt en Werkgeverschap Sociale Werkvoorziening. Dit conform het door het AB op 25 juni vastgestelde uitvoeringsprogramma 2021.

Aan welke prestatiedoelen uit de begroting draagt dit bij?

Het werk van de MGR sluit aan bij doelen 1, 3 en 4 uit programma 4 en 1 t/m 4 uit programma 6.

Ontwikkelingen

Welke relevante ontwikkelingen zullen zich naar verwachting voordoen?

Bij de module inkoop van zorg is in 2021 Beschermd Wonen een belangrijk onderwerp omdat per 2022 deze zorgvorm verder door wordt gedecentraliseerd en het gevolgen heeft voor de contractering per 1 januari 2022. Verder zijn de monitoring van de kwaliteit en benutten van kwalitatieve en kwantitatieve data in 2021 belangrijk.
Voor de module WSP is belangrijk te vermelden dat door ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en de intensievere samenwerking in de keten in 2020 wordt gekeken naar de opdracht van het WSP voor 2021 en de rolverdeling en de verantwoordelijkheden. De doelstelling van het WSP voor 2021 wordt eind 2020 in de bestuurscommissie besproken en daarna door het AB vastgesteld.
Bij de modules WgSW en beheer zijn geen relevante ontwikkelingen

Wat heeft dit voor (financiële) gevolgen?

De Begroting 2021 e.v. is op 25 juni 2020 door het Algemeen Bestuur van de MGR SD CG vastgesteld. De meerjarenbegroting 2021 en de daarin verwachte uitgaven sluiten aan bij onze gemeentelijke begroting 2021. Dat geldt zowel voor de samenwerkingsmodules Inkoop van Zorg, Onderwijszaken, WSP als voor de module WgSW.
De maatregelen die zijn genomen met betrekking tot het Coronavirus brengen voor de MGR onzekerheid en risico’s met zich mee. Bij het moment van samenstellen van de begroting vallen deze mee. Ander risico betreft de kosten van vervanging van eventueel langdurig ziek personeel van de MGR (niet zijnde de SW’ers). Dit risico is met de coronacrisis vergroot.

Deze pagina is gebouwd op 10/27/2020 16:28:58 met de export van 10/27/2020 16:17:25