COVID-19 blijft voorlopig een enorme impact hebben, ook in 2021. Dat geldt voor onze inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en de gemeentelijke organisatie zelf. In de Kaderbrief 2021 gaven we al aan, dat we in een bijzondere tijd verkeren. De pandemie veroorzaakt veel onzekerheid. Deze onzekerheid ziet u ook terug in deze Begroting 2021. Toch presenteren wij u een sluitende meerjarenbegroting. Met deze Begroting 2021 kiezen we er niet voor om te stoppen en een pas op de plaats te maken. We willen juist blijven investeren in wegen, preventie in het sociale domein, onderwijsprojecten, woningbouw en accommodaties. Dit doen we samen met inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en vele anderen. Zo blijven we samen bouwen aan een mooi Lingewaard!
Onzekere financiële toekomst
Anders dan in voorgaande jaren kennen we bij deze begroting de uitkomst van de Septembercirculaire. Vóór verwerking van deze circulaire laten de jaren 2021 en 2022 een tekort zien. En hebben 2023 en 2024 een positief begrotingssaldo. Dat blijft zo na verwerking van de circulaire. Daarbij past de kanttekening dat het lastig is – zeker onder de huidige omstandigheden – om de financiële toekomst goed in beeld te brengen. Zo zijn onder andere de effecten in het Sociaal Domein onzeker. Deze hebben ook uitwerking op de Taskforce Sociaal Domein.
Alleen samen krijgen we corona onder controle
Op de eerste plaats willen we dat onze inwoners gezond zijn en blijven. Door de maatregelen komen soms ook sociale contacten onder druk te staan. We houden oog en oor voor iedereen. We ondersteunen en helpen ondernemers en maatschappelijke organisaties waar het kan. COVID-19 en de financiële gevolgen ervan zetten ook de ambities van Lingewaard onder druk. We hebben in deze begroting de COVID-19 risico’s in beeld gebracht, maar hebben hier ook nog wat meer tijd voor nodig. We hebben namelijk ook weer extra middelen gekregen vanuit het Rijk in de septembercirculaire. We hebben nog geen concreet voorstel opgenomen voor een COVID-19 reservering. Binnenkort leggen wij u een herstelplan met beheersmaatregelen voor. Met deze beheersmaatregelen proberen we een aantal risico’s te verminderen die we met de COVID-19 crisis lopen. Het gaat dan over risico’s op het gebied van werkgelegenheid, sportvoorzieningen en sociaal-cultureel aanbod. Hierin nemen we ook een voorstel voor een COVID-19 reservering op.
Groei algemene reserve
In de Begroting 2021 hebben we naast de COVID-19 risico’s zoals ieder jaar ook de reguliere risico’s in beeld gebracht. De afgelopen jaren is de algemene reserve afgenomen. Met name door kosten in het sociaal domein. Nu vullen we de algemene reserve aan. Er wordt ruim € 4 miljoen toegevoegd vanuit de algemene reserve grondexploitatie. Dit heeft te maken met het vervallen van het voornemen van de provincie om in het kader van het Regionale Programma Werklocaties (RPW) de bestemming per 1 januari 2021 van elke niet uitgegeven bedrijfskavel te wijzigen. Ook voegen we ruim € 4 miljoen toe aan de algemene reserve uit de precariomiddelen.
De algemene reserve is de komende jaren robuust genoeg om risico’s af te dekken.
Inzet reserve voor onderhoud wegen en COVID-19
In het onderdeel Financiële positie hebben wij een voorstel opgenomen over de inzet van de reserve precariobelasting. We reserveren een deel om de voorziening onderhoud wegen op peil te houden. Ook voor de uitvoering van een tweetal mobiliteitsprojecten zetten we geld opzij. Het restant voegen we in eerste instantie toe aan de algemene reserve. Zoals hiervoor al aangegeven, komen we nog met een plan waarin we ook een voorstel doen voor een COVID-19 reservering.